Ενδομήτριες διαγνωστικές επεμβάσεις σε μονήρεις κ δίδυμες κυήσεις – αμνιοπαρακέντηση κ λήψη τροφοβλάστης. Ρίσκο αποβολής κ επιπλοκών
Η μονήρη κύηση αποτελεί τον κλασικό τύπο εγκυμοσύνης. Σήμερα, οι περιπτώσεις δίδυμης κύησης έχουν αυξηθεί λόγω των θεραπειών για πρόβλημα υπογονιμότητας. Η δίδυμη κύηση χρήζει ιδιαίτερης προσοχής από το γιατρό καθώς διαφέρει από τη μονήρη κύηση. Ο κύριος παράγοντας που καθορίζει την έκβαση της κύησης αφορά στο αν τα έμβρυα μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα.
Ο έλεγχος και η διενέργεια εξετάσεων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη, καθώς εξασφαλίζουν τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση τυχόν προβλήματα υγείας για την μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Ο προγεννητικός έλεγχος αποσκοπεί στη μείωση επιπλοκών και ανωμαλιών που μπορεί να εμφανιστούν. Χωρίζεται σε επεμβατικό και μη επεμβατικό έλεγχο. Στον επεμβατικό έλεγχο ανήκει η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη τροφοβλάστης.
Οι δύο αυτές διαγνωστικές μέθοδοι προτείνονται σε περιπτώσεις που υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών ή κάποιου συνδρόμου στο έμβρυο, όπως π.χ. σύνδρομο Down ή μεσογειακή αναιμία ή ακόμα και αν το ζευγάρι επιθυμεί να γνωρίζει 100% για τα γνωστά προγεννητικά νοσήματα.
Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση
Η αμνιοπαρακέντηση αφορά σε διαγνωστικό έλεγχο των χρωμοσωμάτων του εμβρύου, με σκοπό να διαπιστωθούν ή να αποκλειστούν ενδεχόμενες γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου. Πραγματοποιείται από τη 16η έως την 24η εβδομάδα και περιλαμβάνει λήψη αμνιακού υγρού μέσω μιας λεπτής βελόνας με την καθοδήγηση υπερήχου.
Πώς πραγματοποιείται η εξέταση;
Η εξέταση πραγματοποιείται συνληθως χωρίς τοπική αναισθησία.Η ασθενής δεν αισθάνεται πόνο, παρά μόνο ένα αίσθημα πίεσης κατά τη στιγμή εισαγωγής της βελόνας στη μήτρα.
Κατευθυντήριες γραμμές μετά την εξέταση
Το πρώτο 24ωρο μετά την εξέταση ενδέχεται να νιώσετε πόνους στην κοιλιακή χώρα ή να παρατηρήσετε σταγονοειδή κολπική αιμορραγία.
Η επιστροφή της ασθενούς στο σπίτι της πραγματοποιείται άμεσα. Συνίσταται ξεκούραση και αποφυγή κάθε βαριάς εργασίας ή άσκησης για τις 5 επόμενες ημέρες.
Για την αποφυγή τυχόν επιπλοκών, καλό θα ήταν να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή για μετά την εξέταση..
Τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης είναι συνήθως διαθέσιμα εντός δύο με τριών ημερών (PCR) και στη συνέχεια αναμένεται το τελικό αποτέλεσμα.
Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών;
Ο κίνδυνος αποβολής μετά την εξέταση κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό. Στις μονήρης κυήσεις το ποσοστό αποβολής είναι 0, 1%, ενώ στις δίδυμες κυήσεις είναι 0,2%. Η πιθανότητα μητρικής λοίμωξης εμφανίζεται επίσης με ποσοστό 0, 1% και συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.
Τι είναι η λήψη τροφοβλάστης;
Η λήψη τροφοβλάστης αφορά σε εξέταση του γενετικού υλικού των χοριακών λαχνών (του πλακούντα), με σκοπό να διαπιστωθεί αν το έμβρυο πάσχει από κάποιο γενετικό σύνδρομο ή νόσο.
Ο διαγνωστικός έλεγχος γίνεται από την 11η έως την 14η εβδομάδα και περιλαμβάνει λήψη υλικού από τον πλακούντα μέσω της χρήση λεπτής βελόνας με την καθοδήγηση υπερήχου.
Πονάει η λήψη τροφοβλάστης;
Η διαδικασία λήψης τροφοβλάστης γίνεται υπό τοπική ανιασθησία. Ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να νιώσουν ένα αίσθημα πίεσης κατά την είσοδο της βελόνης στην περιοχή εξέτασης.
Η διαφορά με την αμνιοπαρακέντηση
Η λήψη τροφοβλάστης διαγιγνώσκει μόνο καταστάσεις με ανωμαλίες και γενετικό υπόβαθρο, ενώ η αμνιοπαρακέντηση μπορεί να διαπιστώσει και την ύπαρξη προβλημάτων του μεταβολισμού του εμβρύου ή πιθανών λοιμώξεων. Γίνεται πιο νωρίς από την αμνιοπαρακέντηση και σε 0,2% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανιστεί ‘’μωσαικισμός’’, οπότε και χρειάζεται επαναληπτική λήψη αμνιακού υγρού αργότερα.
Η αξιοπιστία της εξέτασης αγγίζει το 99,9%.
Κατευθυντήριες γραμμές μετά την εξέταση
Η επιστροφή στο σπίτι πραγματοποιείται άμεσα. Απαιτείται ξεκούραση για τις επόμενες 1-2 ημέρες και αποφυγή βαριάς εργασίας ή άσκησης.
Υπάρχει πιθανότητα επιπλοκών;
Ο κίνδυνος αποβολής μετά τη λήψη τροφοβλάστης σε μονήρης κυήσεις αφορά σε 0, 1%, ενώ σε δίδυμες κυήσεις σε 0,2%. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε αιμορραγία ή αυξημένη θερμοκρασία μετά την εξέταση απευθυνθείτε στον υπεύθυνο γιατρό σας.
Συμπερασματικά, ο προγεννητικός έλεγχος έχει μεγάλη σπουδαιότητα για τη διάγνωση σοβαρών παθήσεων του εμβρύου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επεμβατικοί έλεγχοι, όπως η αμνιοπαρακέντηση και η λήψη τροφοβλάστης, θα πρέπει να διενεργούνται από εξειδικευμένους ιατρούς .