Υπερηχογράφημα Βιωσιμότητας

Υπερηχογράφημα αρχόμενης εγκυμοσύνης (μέχρι 11 εβδομάδες)

Αυτό το υπερηχογράφημα έχει ως στόχο να καθορίσει τον αριθμό των εμβρύων, την πιθανή ημερομηνία τοκετού και αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά μέσα στη μήτρα. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει διακοιλιακά (από την κοιλιά, ή διακολπικά (μέσω του κόλπου).

Θα σας ζητηθεί να έχετε γεμάτη κύστη, έτσι ώστε να μπορεί να διεξαχθεί πρώτα διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Αν δεν είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε από την κοιλιά, θα σας ζητήσουμε να αδειάσετε την κύστή σας, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει διακολπικό υπερηχογράφημα. Σε κάθε περίπτωση το υπερηχογράφημα είναι ακίνδυνο τόσο για το έμβρυο όσο και για τη μητέρα.

Γιατί είναι αυτή η εξέταση σημαντική;

Το υπερηχογράφημα αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που έχουν βιώσει πόνο ή αιμορραγία στην εγκυμοσύνη και χρήσιμο για εκείνες που έχουν ιστορικό  έκτοπης κύησης, δεν είναι σίγουρες για την ημερομηνία της τελευταίας περιόδου τους, έχουν ιστορικό αποβολών ή απλά θέλουν να είναι βέβαιες για την ομαλή εξέλιξη της κύησης.

Πώς γίνεται το υπερηχογράφημα;

Το υπερηχογράφημα αρχόμενης κύησης πραγματοποιείται με ευκολία στις 6-11 εβδομάδες της κύησης και γίνεται συνήθως «διακοιλιακά», ήτοι από την κοιλιά.

Τι πληροφορίες μπορεί να μας δώσει το υπερηχογράφημα μεταξύ  6-11 εβδομάδων

  • Να προσδιορίσει ότι υπάρχει κύηση και ότι αναπτύσσεται στη σωστή θέση (ενδομήτρια).
  • Να αποκλείσει πιθανή έκτοπη κύηση (εξωμήτριος).
  • Να προσδιορίσει τον αριθμό των εμβρύων.
  • Να επιβεβαιώσει την παρουσία καρδιακού παλμού.
  • Υπολογισμός του μεγέθους του σάκου ή του εμβρύου, για τον προσδιορισμό της ηλικίας κύησης.

Ποιες είναι οι ενδείξεις ή οι λόγοι για το υπερηχογράφημα αυτό:

  • Αβέβαιες ημερομηνίες
  • Αιμορραγία
  • Ασυνήθιστος πόνος
  • Ιστορικό πρόωρης αποβολής
  • Ιστορικό έκτοπης κύησης

Ποιο είναι το επόμενο υπερηχογράφημα που θα πρέπει να κάνω και πότε;

Το επόμενο υπερηχογράφημα συνιστάται στις 12 εβδομάδες κύησης, με σκοπό τη  μέτρηση  της αυχενικής διαφάνειας προς αξιολόγηση του κινδύνου  για το σύνδρομο Down και άλλες  χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Το υπερηχογράφημα αυτό μπορεί να διεξαχθεί από το χρονικό σημείο 11 εβδομάδες και 2 ημέρες, έως το χρονικό σημείο 13 εβδομάδες και  6 ημέρες της εγκυμοσύνης. Παράλληλα με τον υπολογισμό του κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως Down, Edwards και Patau μπορούμε να διαγνώσουμε και δομικές ανωμαλίες στο έμβρυο.

Τι μπορείτε να περιμένετε να δείτε σχετικά με την έγκαιρη ανίχνευση της εγκυμοσύνης σας;

6 εβδομάδων

6 εβδομάδων έγκυος:

Στο εσωτερικό της μήτρας ένα μικρό σάκο κύησης και ίσως το λεκιθικό ασκό (μελλοντικός πλακούντας). Κοντά στις 7 εβδομάδες, τον  εμβρυϊκό πόλο, όπως ονομάζεται το έμβρυο σ’ αυτή τη φάση, το οποίο μετρά λίγα μόνο χιλιοστά (μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού) και με παρουσία εμβρυικού παλμού οι πιθανότητες θετικής έκβασης της εγκυμοσύνης είναι 78%.

Μια πολυάσχολη εβδομάδα για το μωρό σας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας το μωρό σας θα είναι από το κεφάλι έως τους γλουτούς 4-6 χιλ. (CRL). Ο λάρυγγας αρχίζει να διαμορφώνεται όπως και το εσωτερικό αυτί. Η επένδυση του πλακούντα ξεκινά την ανάπτυξη του, αλλά ο πλακούντας θα αναλάβει την παραγωγή των ορμονών την 12η εβδομάδα.

Η καρδιά παρουσιάζεται ως εξώγκωμα από το σώμα και η κυκλοφορία είναι καλά εδραιωμένη. Τα άκρα  εμφανίζονται και οι πρώιμες μορφές του ήπατος, του παγκρέατος, των πνευμόνων και του στομάχου είναι εμφανείς. Διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να επιβεβαιώσει καρδιακή λειτουργία στο 86% και στο 100% το λεκιθικό ασκό, σε αυτό το σημείο.

7 εβδομάδων

7 εβδομάδων έγκυος:

Τα πρώιμα εμβρυικά χέρια γίνονται εμφανή και το μωρό είναι περίπου 7-9 mm μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το γεννητικό φύμα είναι παρόν, αλλά δεν μπορείτε να διακρίνετε τα κορίτσια από τα αγόρια σε αυτό το σημείο. Τα ρινικά κοιλώματα σχηματίζονται.

Τα νεφρά του εμβρύου δημιουργούνται αυτή την εβδομάδα. Με υπερηχογράφημα μπορούμε πλέον να δούμε στο 100% εμβρυϊκό πόλο με κίνηση της καρδιάς.

8 εβδομάδων

8 εβδομάδων έγκυος:

Το έμβρυο μετρά πλέον 9 -11 mm. Οι πιθανότητες θετικής έκβασης της εγκυμοσύνης είναι 98%.Το πίσω μέρος του εγκεφάλου του μωρού είναι σαφώς ορατό. Αυτή την εβδομάδα οι γονάδες του μωρού θα διαφοροποιηθούν είτε σε όρχεις είτε σε ωοθήκες. Και αυθόρμητες εμβρυικές κινήσεις ξεκινάνε! Υπάρχουν πολλά πράγματα που ξέρουμε για τη ζωή πριν από τη γέννηση.

Οι αγκώνες εμφανίζονται και η διαδικασία της οστεοποίησης (σκλήρυνση των οστών) αρχίζει. Οι ακτίνες των δακτύλων σχηματίζονται, σχεδόν έτοιμες  για να μπορείτε να τις μετρήσετε!

9 εβδομάδων

9 εβδομάδων έγκυος:

Έχουμε τους αγκώνες! Το μωρό σας είναι τώρα περίπου 13-17 χιλ. Ζυγίζει επίσης περίπου 1 γραμμάριο! Τα δάκτυλα των ποδιών αρχίζουν να διαμορφώνονται. Οι γονάδες έχουν γίνει όρχεις (για τα αγόρια) ή ωοθήκες (για τα κορίτσια). Το μωρό μπορεί να κινείται αυθόρμητα. Η οστεοποίηση (σκλήρυνση) των οστών μπορεί να αρχίσει.

10 εβδομάδων

10 εβδομάδες εγκυμοσύνης:

Το μωρό μπαίνει τώρα στην  εμβρυϊκή περίοδο. Το μέσο μέγεθος είναι περίπου 27-35 χιλ. (CRL).  Ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια. Τα δάχτυλα των ποδιών έχουν σχηματιστεί. Τα μάτια είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτά. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα αρχίζουν να διαφοροποιούνται. Τα εξωτερικά αυτιά σχηματίζονται, όπως και το άνω χείλος. Το μεγαλύτερο επίτευγμα αυτής της εβδομάδας είναι η εξαφάνιση της ουράς! αν υπάρχει θετική καρδιακή λειτουργία και οι μετρήσεις αντιστοιχούν στην ηλικία κύησης, οι πιθανότητες θετικής έκβασης της εγκυμοσύνης είναι 99,4%.

11 εβδομάδων

11 εβδομάδων έγκυος:

Το έμβρυο είναι τώρα διαστάσεων περίπου 45 χιλιοστά και είναι προφανές ότι έχει ένα διακριτό κεφάλι,  σώμα, χέρια και πόδια. Αν έχετε δει τις εικόνες των μωρών σε αυτό το στάδιο, θα παρατηρήσετε ότι το κεφάλι είναι περίπου 1/2 του μεγέθους του σώματος. Αυτό θα αλλάξει καθώς το μωρό μεγαλώνει. Η ίριδα θα αρχίσει να αναπτύσσεται  αυτή την εβδομάδα και τα νύχια φαίνονται! Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 7 γραμμάρια

Start typing and press Enter to search